istana jahar front view

Selami Sejarah Kelantan di Istana Jahar Kota Bharu

Istana Jahar

Dibina pada tahun 1885, Istana Jahar adalah istana terdahulu yang digunakan sebagai rumah raja Bendahara Long Kundur, cucu Sultan Muhammad II. Dinamakan sempena pokok jahar yang berkembang di kawasan itu pada ketika itu, ia merupakan salah satu struktur konvensional Kota Bharu yang paling terpelihara dan indah, termasuk ukiran kayu yang sempurna dan struktur kayu keras tropika. Hari ini, Istana Jahar menempatkan Muzium Adat Istiadat dan Adat Istiadat Diraja Kelantan, di mana tetamu boleh mengetahui tentang amalan dan adat resam kerajaan Kelantan. 

gazebo di depan istana jahar

Terdapat kawasan pertunjukan yang memperincikan pelbagai bahagian adat tersohor yang rumit, daripada buruh kepada peralihan berkhatan, destinasi perkahwinan, ketukangan, makan, membasuh, dan upacara pengebumian. Sebahagian daripada pertunjukan ini menggabungkan Galeri Senjata Melayu, Kampung Kraftangan dan Muzium Kraf, dan Platform Diraja.

beca yang terletak di istana jahar

Kediaman diraja ialah binaan kayu yang hebat dengan lantai kayu keras tropika yang disiapkan dengan mendalam dan papan pembahagi serta kehalusan yang dipotong dengan rumit.

 

Pada tahun 1981 istana ini telah ditukar menjadi Muzium Istiadat Istiadat Diraja Kelantan dan kini merupakan salah satu tempat percutian yang paling terkenal di bandar Kota Bharu.

 

Kandungan menggabungkan pelbagai jenis pakaian, pakaian rasmi yang terkenal, perhiasan dan pinggan mangkuk. Kehalusan keturunan raja Kelantan ditunjukkan melalui gambar rajah salasilah dan foto.

alat istiadat di istana jahar kota bharu kelantan

Banyak data diberikan tentang upacara raja yang berkaitan dengan majlis, contohnya, perkahwinan, buruh, berkhatan, mencukur kepala, makan, perkhidmatan pengebumian dan mencuci. Sebagai contoh, Peraturan Bersalin Diraja sangat menarik dan menjelaskan cara membuang lemak dari perut selepas bersalin dengan menyental dengan batu yang telah dipanaskan yang diselubungi kain selama beberapa hari.

Pameran kebolehan hasil kerja contohnya batik melukis dan songket melingkar disusun berselang seli.

pintu di istana jahar

Terdapat Galeri Senjata Melayu yang mempamerkan senjata adat khas, contohnya, lembing, kelewang, badik dan jelas sekali, keris. Pameran luar menggabungkan beberapa gerabak lama dan kayak perang.

Di dalam pekarangan istana, berhampiran dengan tempat sekeliling ditemui, terdapat gazebo yang dipanggil The Royal Platform di mana cucian bergaya akan dilakukan sebelum majlis perkahwinan atau berkhatan.

ruang dalam istana jahar

Salah satu kediaman raja kayu yang paling menakjubkan yang disimpan di negara ini dan paparan menarik yang anda tidak melihat secara konsisten. Satu keperluan yang tidak boleh dipersoalkan di Kota Bharu. Satu jam sepatutnya lebih daripada peluang yang mencukupi untuk melihat segala-galanya.

Struktur ini dikelilingi oleh struktur lama dan patut diberi perhatian. Di sebelah kiri ialah Istana Balai Besar yang diusahakan pada tahun 1840 dan menjadi pusat tumpuan kerajaan dan organisasi Kerajaan Negeri Kelantan ketika itu. Di sebelah kanan terserlah Masjid Muhammadi yang mulia yang merupakan gambaran tentang kepentingan dan kekuasaan Islam yang dianuti oleh kebanyakan individu Kelantan. Di bahagian belakang terdapat Istana Lama yang pernah menjadi kediaman Almarhum Sultan Yahya Petra semasa baginda menjadi Tengku Mahkota.

Istana Jahar Kota Bharu terletak sejauh 1.5km sahaja dari Salaam Suites. Jadi pastikan anda lawat tempat ini!

Istana Jahar

Jalan Sultan, Bandar Kota Bharu, 15000 Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

+60 9-748 4477

You don't have permission to register