harian metro

Jom Lihat Wau Dari Seluruh Dunia di Muzium Wau Ini

Muzium Wau (Layang-Layang) Kelantan terletak di Pantai Sri Tujoh, Daerah Tumpat Kelantan. Terletak sangat dekat dengan Pantai Sri Tujoh (satu lagi pantai terkenal di Kelantan), kira-kira 25km jaraknya dari Pusat Bandar Kota Bharu.

Muzium kecil ini mempamerkan pelbagai reka bentuk wau atau wau di Malaysia terutamanya yang berasal dari Kelantan. Wau, sangat dihargai sebagai permainan tradisional Kelantan. Wau, diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris, Kite. Anda mungkin mendapati orang lain juga merujuk wau sebagai “layang-layang” dalam bahasa Melayu. Wau (Wau Kucing) malah digunakan sebagai logo untuk Syarikat Penerbangan Kebangsaan Malaysia MAS. Kebanyakan pembuat Wau profesional berasal dari negeri-negeri Pantai Timur Malaysia.

Mohammand Fahmi Idzwan
@Andrew Tan

Muzium Wau Kelantan telah ditubuhkan oleh Perbadanan Muzium Negeri Kelantan bagi mengekalkan kesenian dan budaya tradisi Wau di Kelantan. Terdapat juga arahan tentang cara membuat wau sendiri dan cara memainkannya.

Selain itu, muzium ini juga menempatkan pelbagai jenis wau dari seluruh dunia. Ia berfungsi sebagai pusat maklumat dan rujukan bagi sesiapa yang berminat dengan wau dunia. Buku rujukan dan bahan mentah (buluh, kertas, benang, dll) untuk membuat wau terdapat di muzium ini.

Beberapa Wau yang terkenal dipamerkan di muzium ini dengan variasi reka bentuk serantau:

 • Wau Bulan, Wau Kucing, Wau Jala Budi – Wau Kebangsaan Malaysia
 • Wau Kenyalang – Sarawak
 • Wau Helang – Perlis
 • Wau Dodo Helang – Terengganu
 • Wau Kangkang – Kedah
 • Wau Seri Bulan – Perak
 • Wau Kapal – Selangor
 • Wau Kikik – Melaka
 • Wau Sri Negeri – Negeri Sembilan
 • Wau Merak – Johor
 • Wau Cenderawasih – Pahang
 • Wau Puyuh – Kelantan
muzium wau justin tee
harian metro
@zali99

Terdapat juga layang-layang lain dari negara lain seperti Jepun, Thailand, Indonesia, Myanmar dan sebagainya dipamerkan di sini. Kebanyakan layang-layang digantung secara hiasan di dinding dan siling. Di satu bahagian, layang-layang diletakkan di atas lantai muzium, di mana anda boleh duduk dengan selesa dan merasai sendiri sentuhan seni yang begitu halus dan indah. Mana-mana saja anda lihat, seolah-olah anda diselubungi wau.

Jika anda bernasib baik, terdapat juga bahagian lain yang menyediakan bengkel untuk Wau. Anda boleh menemui lakaran Wau, bingkai Wau, batang buluh, kertas, pewarna dan berus, dsb. turut dipamerkan dan sebenarnya digunakan apabila terdapat demonstrasi pembuatan Wau.

Adalah satu keputusan bijak kerajaan negeri Kelantan menubuhkan muzium ini yang sebenarnya telah dicadangkan oleh Persatuan Pelayang Negeri Kelantan pada 2009. Pada mulanya Pantai Irama, Bachok dipilih sebagai tapak muzium, tetapi kemudiannya ia telah ditempatkan semula ke lokasi semasa Pantai Sri Tujoh, yang lebih dekat dengan tapak Pesta Layang-Layang Antarabangsa Tahunan, Pantai Geting. Acara ini biasanya diadakan pada akhir bulan Mei setiap tahun (pada 2017, ia diadakan pada 24 Ogos 2017), di mana peserta dari Jerman, Jepun, dll. akan mengambil bahagian.

Kami berharap pada masa akan datang, lebih banyak pesta layang-layang akan dikendalikan di muzium wau ini. Budaya ini amatlah penting untuk disyorkan kepada generasi akan datang supaya tidak luput ditelan zaman.

wau muzium 2 Noor Azran Mohd Noor
@Titan T

Muzium Wau Kelantan telah dibuka secara rasmi pada 8 Jun 2011. Bagi penggemar layang-layang, pastinya tempat ini wajib dikunjungi. Ia sebenarnya berbaloi untuk menggabungkan perjalanan anda ke pantai Pantai Sri Tujoh yang terkenal dengan Muzium Wau Kelantan, ke dalam jadual perjalanan anda. Ketahui lebih lanjut tentang kraftangan tradisional yang unik ini, menghayati seni dan budaya tradisional, dan semoga generasi kita akan datang masih dapat menyentuh fizikal Wau ini.

Bayaran masuk serendah RM 2 akan dikenakan untuk orang dewasa sebelum boleh masuk ke muzium ini. Manakala, kanak-kanak hanya perlu bayar RM 1 sahaja. Pengunjung boleh menyertai bengkel pembuatan wau melalui pertanyaan atau temujanji sahaja.

Lepas lawat muzium wau ini, bolehlah bersantai di pantai berdekatan. Terdapat juga penjual tempatan yang menawarkan barangan seperti ketam nipah, aiskrim kelapa dan sebagainya.

Muzium wau ini adalah salah satu tempat yang kami di Salaam Suites rekomen kepada pengunjung kami. Bukan sahaja tempat ini menonjolkan budaya dan ciri-ciri menarik Kelantan tetapi ia juga memperkenalkan budaya wau dari setiap negeri malah di seluruh dunia.

Muzium Wau

Pantai Sri Tujoh, 16200, Tumpat, Kelantan

09-748 2266

You don't have permission to register