dari atas nikfaizah_niquesjewellery

Selami Budaya dan Cara Hidup Kota Bharu di Pasar Siti Khadijah

Antara tempat terakhir yang kami lawati di Kelantan ialah Pasar Pasar Siti Khadijah. Kami selalu mengatakan bahawa pilihan makanan yang terdapat di pasaran sentiasa mencerminkan budaya dan cara hidup destinasi. Benar, selepas melawat Pasar Siti Khadijah, saya boleh membuktikan bahawa makanan dan kulinari yang ditawarkan di tempat ini jelas memberitahu kita bahawa budaya dan tradisi Kelantan sangat berwarna-warni dan menarik.

Pasar Siti Khadijah adalah salah satu tempat yang paling popular di Kota Bharu, Kelantan, mewakili budaya ini dengan perkhidmatannya. Dinamakan sempena isteri Nabi (P.B.U.H), Khadijah, tempat ini kebanyakannya dikendalikan dan dikendalikan oleh wanita. Ia dinamakan sempena namanya kerana Khadijah adalah seorang wanita usahawan yang tulen pada zamannya.

pemandangan pasar mhnfms_

Pasar Pasar Siti Khadijah sangat cantik sehingga dianggap sebagai destinasi paling sesuai untuk bergambar di Malaysia. Penjalanan perniagaan dan kedai oleh wanita menjadikan tempat ini sangat unik. Selain daripada fakta ini, bangunan tiga tingkat itu menempatkan pasar sayur-sayuran berwarna-warni dan ratusan gerai, memberi lebih banyak alasan kepada penduduk tempatan dan pelancong untuk mengunjungi tempat ini. Pada asasnya, Pasar Khadijah terkenal dengan bekalan buah-buahan dan sayur-sayuran segar, tetapi ini tidak bermakna hanya barangan seperti itu dijual di sini.

Selain buah-buahan dan sayur-sayuran, pasar Khadijah juga menjual bahan-bahan segar seperti ikan, daging, rempah ratus, gula-gula, barangan perak dan gangsa, dan pelbagai jenis barangan rumah. Beberapa makanan segar juga disediakan, yang sangat dikagumi oleh pengguna kerana keunikan dalam rasa dan hidangan.

pasar oleh mhnfms_
sayur nikfaizah_niquesjewellery

Daripada hidangan siap sedia ini, mi sup sangat popular kerana rasa dan rasa yang berbeza-beza. Pencuci mulut Pasar Khadijah tidak boleh diabaikan. Kuih Muih, tempe, dan teh susu panas adalah pencuci mulut yang sangat popular dan digunakan secara meluas di Kelantan. Rugi kalau dah sampai ke Kota Bharu ni tapi tak melawat Pasar Siti Khadijah ini.

Pelbagai jenis ikan yang terdapat di Pasar Khadijah termasuk herring bulat, shad ekor panjang, ikan tunny, ikan bawal, Tenggiri India dan lain-lain lagi. Begitu juga terdapat ikan air tawar seperti ikan keli dan belut. Selain ikan, daging lembu segar, daging, dan telur juga disediakan. Sayuran segar seperti kubis, cili, kembang kol, dan lain-lain adalah perkara biasa. Terdapat buah-buahan tempatan dan luar negara seperti pisang, anggur, oren, mangga, tembikai, dan banyak lagi.

Pasar ini bukan sahaja menawarkan barangan tempatan, tetapi juga barang-barang dari negara Thai seperti makanan, snek, kuih-muih dan teh. Antara makanan yang paling menarik terdapat di sini ialah kacang macadamia dalam cangkerang.

Peniaga satu tingkat bawah dan 1 menjual terutamanya makanan keluaran tempatan dan diimport dari Thailand – beberapa makanan yang disyorkan untuk dibeli termasuk dodol, keropok ikan (keropok ikan), serunding (daging kisar masak kering pedas), budu (diperam). sos ikan), pes Tom Yum dan jeruk.

Di tingkat dua, seseorang boleh mencari pakaian. Batik khususnya dijual di sini…. namun bangunan di sebelah pasar ini mungkin satu lagi tempat yang bagus untuk mendapatkan batik kerana keseluruhan bangunan dikhususkan untuk menjual pakaian.

Kalau lawat Kota Bharu tapi tak nak makan di luar, pasar inilah satu tempat yang sesuai untuk mendapatkan ramuan segar untuk masakan di homestay atau di Salaam Suites kami ini.

pasar siti khadijah dari atas oleh najmimy

Dalam pencuci mulut yang telah siap, kemanisan biasanya tinggi (mengikut permintaan penduduk setempat), jadi mana-mana pengembara yang ingin mendapatkan gula rendah perlu memberitahu penjual terlebih dahulu. Satu lagi sebab populariti pasar Khadijah adalah lokasi pusat kerana pelancong boleh melawat tempat tarikan lain dengan mudah.

Pasar indah di Kelantan ini biasanya memulakan perniagaannya pada awal pagi dan ditutup awal malam. Biasanya, masa pasaran direkodkan sebagai 8 pagi-6 petang dan Jumaat, Sabtu dan Ahad adalah hari paling sibuk. Bagaimanapun, disebabkan pembinaan pasar raya besar, pasar Khadijah telah kehilangan trafiknya.

Namun tempat ini masih adalah salah satu tempat ikonik untuk pelancong Kelantan dan tempatan mencari pelbagai perkara termasuk juadah tempatan, buah-buahan segar, makanan ringan, sayur-sayuran, pakaian dan juga emas.

Kami menggalakkan anda melawat Pasar Seni Khadijah sekitar pukul 8 atau 9 pagi. Sebab kalau lewat daripada masa tersebut, trafik akan menjadi lebih sesak.

You don't have permission to register