street art kota bharu tank

Street Art Kota Bharu – Khas Untuk Semua Yang Suka Bergambar

Street Art Kota Bharu

Semua orang suka seni jalanan! Ia adalah salah satu aktiviti  percuma terbaik untuk dilakukan semasa anda menerokai bandar untuk mencari makanan dan kedai untuk dikunjungi. Kota Bharu mempunyai seni jalanan sendiri yang hanya menunggu pengembara yang ingin tahu untuk mengisi album mereka. Street Art Kota Bharu adalah tempat yang menarik untuk mengisi album Instagram anda. Sesuai untuk mereka yang suka bergambar. Lukisan itu berada di lorong belakang jadi tidak perlu risau tentang dilanggar kereta semasa anda sibuk bergambar untuk kamera.

street art kota bharu camel

Terletak di Jalan Dato Pati, ini adalah antara tempat yang digemari oleh penduduk tempatan dan pelancong. Bukan sahaja dinding, tanah juga dicat dengan seni. Seni Jalanan Kota Bharu ini pastinya tidak ketinggalan dalam senarai semak anda.

Kami di Salaam Suites tidak tahu bahawa Kota Bharu menampilkan seni jalanan; dan ia benar-benar sangat cantik! Ia memancarkan Getaran Timur Tengah yang unik (Padang pasir, memetik kurma, unta, dll), yang tidak pernah saya lihat sebelum ini. Sebahagian besar mural mempamerkan nasib rakyat Palestin! Contohnya, unta dan zon perang yang tiada kaitan dengan Kota Baru. Alangkah baiknya jika aspek budaya orang Kelantan lebih ditonjolkan berbanding Palestin. Saya pulang dengan lebih mengenali Palestin daripada Kelantan!

street art kota bharu paper plane

Manakala bahagian pertama adalah mural tentang Palestin, bahagian kedua pula merupakan seni mural berkonsep percuma yang dilakukan oleh pelajar universiti.

street art kota bharu food stalls

Di tengah-tengah 2 bahagian ini terdapat mural gambar Tok Guru Nik Aziz dan nukilannya tentang Palestin vs Yahudi.

Dengan berbilang lorong yang ditukar menjadi taman permainan untuk artis jalanan, bandar desa ini menjadi syurga bagi jurugambar bandar dan mereka yang sangat menghargai seni jalanan.

street art kota bharu local foods

Terdapat juga satu sudut tempat anda boleh mendapatkan rupa 3D kereta kebal. Lukisan sudut pintar hanya mencipta ilusi kereta kebal dengan lancar. Ini adalah seni tahap tinggi!

Pada asasnya terdapat seni jalanan di seluruh Kota Bharu, hanya soal meneroka bandar dengan berjalan kaki. Berseronoklah meneroka pada hujung minggu (Jumaat) kerana kebanyakan kedai tutup dan trafik kurang sibuk.

Street Art Kota Bharu

Jalan Dato Pati, Bandar Kota Bharu, 15000 Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

You don't have permission to register