pcb 1 Titan T

Mari Bersantai di Pantai Cahaya Bulan

pcb fauzi ali
@fauzi ali

Bahagian lautan asas Kota Bharu pernah dikenali sebagai Pantai Cinta Berahi, atau Pantai Cinta Ghairah. Berkenaan dengan sensibiliti Islam, ia kini dikenali sebagai Pantai Cahaya Bulan atau Pantai Moonlight. Pantai ini terletak sejauh 20 minit dari Salaam Suites. Majoriti besar memanggilnya ‘PCB’. Kejadian perpecahan telah menyaksikan penubuhan tembok laut yang besar, namun taburan berpasir PCB masih lagi berbaloi untuk dipertimbangkan untuk makan tengah hari ikan.

Jalan yang mendorong PCB sangat indah, terutamanya dengan basikal, dan terdapat kedai batik dan studio dalam perjalanan. Untuk tiba dengan kenderaan terbuka, ambil pengangkutan bas 10 (RM2) dari belakang Kampung Kraftangan di Kota Bharu.

Saya tahu dari Google saya bahawa pantai ini (diterjemahkan sebagai Pantai Moonlight) adalah pantai yang paling hampir dengan Kota Bharu tetapi terlalu jauh untuk berjalan kaki. Selain pantai ini, Pantai Nami juga merupakan salah satu pantai yang terkenal di Kota Bharu! Jangan lupa singgah di sana juga!

Salah satu cara lain untuk pergi ke Pantai Cahaya Bulan adalah dengan menaiki teksi. Lebih kurang RM 20 akan dikenakan untuk tambang teksi it. 

Kami dari Salaam Suites bertolak ke Pantai Cahaya Bulan dengan kereta persendirian kami. Cuaca agak terik. Jadi kami tak syor untuk menggunakan basikal atau jalan kaki. Tapi satu berita baik ialah jalan ke pantai itu agak rata. Jadi perjalanan anda ke pantai ini adalah lebih selesa. 

pcb 2 Andrew Tan
@Andrew Tan

Kami melalui beberapa kampung sepanjang perjalanan – Kampung Banggol, Kampung Kijang dan Peng Chepa. Terdapat kedai-kedai yang menjual bahan batik, songket (tudung tradisional lelaki Melayu) dan gerai jus jambu batu. Jangan segan untuk mengunjungi kedai-kedai ini. 

Seseorang telah memberitahu saya bahawa orang di Kelantan berbeza dengan tempat lain di Malaysia dan tidak begitu mesra. Ini bukan pengalaman saya sama sekali. Orang ramai sangat mengalu-alukan dan saya menerima banyak lambaian, senyuman dan salam “hello” sepanjang perjalanan.

Akhirnya selepas kira-kira 15 minit, kami tiba di pantai Cahaya Bulan. Sambil bersantai, kami menikmati segelas air tebu. Dari jauh kami boleh mendengar alunan ombak. Amat selesa sekali untuk tidur petang.

makan di pcb 2 zali99
makan di pcb zali99
@zali99

 

Bagaimanapun, tidak lama kemudian menjadi jelas bahawa tiada teksi di sekitar, tiada sesiapa di pantai dan kebanyakan restoran di tepi pantai ditutup. Tidak syak lagi tempat itu menjadi sibuk pada hujung minggu dan cuti sekolah.

Pantai sepanjang 1.5km itu sendiri adalah OK. Kualiti pasir adalah baik dan air kelihatan bersih walaupun tidak bergambar poskad biru. Pokok-pokok (sawit dan casuarina) diundurkan agak jauh dan tidak ada teduhan di pantai itu sendiri. Pinggir pantai ini terdedah kepada hakisan pasir dan dinding laut berbatu-batu yang bergelora telah diletakkan untuk membantu melindungi pantai.

Laut kelihatan cukup tenang tetapi mungkin terdapat arus berbahaya pada musim tengkujuh (Nov-Dis). Tiada pengawal keselamatan yang bertugas. Jadi berjaga-jagalah kalau bermain air di tepi pantai.

Restoran dan gerai makanan yang dibuka kebanyakannya menjual makanan laut goreng.

Secara keseluruhan saya akan katakan bahawa jika anda ingin mendapatkan pantai untuk diri sendiri dan anda tidak kisah kekurangan teduhan, Pantai Cahaya Bulan adalah tempat yang baik untuk datang. Saya tidak melihatnya dalam cahaya bulan walaupun mungkin ia kelihatan ajaib tetapi, berdasarkan pandangan siang hari, pada pendapat saya terdapat pantai yang lebih baik di tempat lain di Malaysia.

pcb 1 Titan T
@Titan T

Macam Mana Nak Pergi Pantai Cahaya Bulan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, bas (#10) dan teksi adalah cara biasa untuk ke Pantai Cahaya Bulan. Perjalanan lebih kurang 20 minit. Jika anda memandu sendiri ambil laluan D1 sepanjang jalan dari Kota Bharu. Pantai ditandakan pada peta interaktif saya di halaman Beaches & Islands. 

Jangan keliru dengan peta yang tidak tepat yang sering menunjukkan Pantai Cinta Ghairah berada di tempat yang berasingan daripada Pantai Moonlight sedangkan saya percaya ia adalah satu dan pantai yang sama. Beach of Passionate Love, atau Pantai Cinta Berahi, pernah menjadi nama lama untuk pantai ini tetapi ia telah ditukar oleh kerajaan konservatif yang menjalankan Kelantan kepada sesuatu yang sesuai.

You don't have permission to register