the bold cafe kota bharu review

Inilah Kafe Paling Hipster – The Bold Lab 

the bold cafe kota bharu review

Kelantan kini sedang menaik taraf menjadi seperti campuran mini negeri lama dan moden.

 

 

Dengan semua kafe baru mula muncul di bandar bak kan cendawan tumbuh selepas hujan. Sudah pasti kami kaan melihat Kelantan berkembang dan menunjukkan lebih banyak pembaharuan pada masa terdekat ini.

 

 

Hari ini, kita akan memperkenalkan anda dengan kafe baharu, The Bold Lab.

 

The Bold Lab adalah salah satu kafe hipster di Kota Bharu, Kelantan. Kafe ini terletak di cherang berhampiran Selera Che Siti atau kafe Dklasik.

 

 

Walaupun ia tidak diperakui oleh JAKIM, The Bold Lab adalah bebas daripada makanan tak halal seperti babi dan alkohol. Sebahagian daripada kakitangan mereka juga adalah beragama Islam. Meskipun kafe ini tak ada sijil halal dari JAKIM, tempat ini masih menjadi lokasi lepak yang popular buat remaja dan juga seisi keluarga. 

Kafe ini selesa dengan hiasan yang menarik. Apabila masuk, anda disambut dengan haruman kopi yang memberangsangkan. Ruangnya agak kecil dan padat terutamanya pada waktu makan tengah hari. Oleh itu, datanglah awal supaya tak payah nak tunggu lama untuk mendapatkan tempat duduk.

 

 

The Bold Lab / TBL ialah kafe/restoran baharu yang berasaskan tema makmal. Di sini, anda boleh melihat beberapa hiasan yang sesuai dengan tema. Contohnya, pasu bunga yang diperbuat daripada kelalang, spatula untuk celup coklat, dan bikar mini untuk sirap karamel.

 

 

Persekitarannya cantik, dan selesa. Tempat ini juga menawarkan suasana yang hebat untuk makan malam bersama orang tersayang anda.

Golden Chicken Salad
Chocolate Fruit Tart & one Vanilla Custard Fruit tart
tower of brownies with fresh berries

Di satu bahagian dinding kafe ini, terdapat seni dinding menawan yang bertemakan wanita.

 

Tambahan pula, Tembok Amal penuh dengan lukisan yang dibiayai sepenuhnya oleh artis dan jurugambar tempatan. 

Jika anda sangat menyukainya, anda juga boleh menghubungi kakitangan untuk mengetahui lebih lanjut tentang artis malah boleh mendapatkannya untuk anda!

 

Terdapat tempat letak kereta yang banyak di seberang jalan. Oleh itu, usah takut tak dapat tempat parking.

 

Suasana kafe tak akan lengkap tanpa muzik. Walaubagaimanapun, muzik di The Bold Lab ini boleh menjadi agak kuat. Jadi, kurang sesuai sebagai tempat buat kerja atau perbincangan.

 

Tempat ini juga agak kasual dengan meja dalaman dan luaran. Jadi bolehlah pilih tempat duduk anda mengikut suasana yang anda gemari.

 

Antara menu tetap di sini ialah sandwic, pancake, wafel, salad segar dan pasta. Tapi setiap hari ada menu istimewa terutamanya pencuci mulut. Mereka juga mempunyai spageti yang hanya dihidangkan selepas jam 12 tengah hari.

 

Salah satu makanan popular di sini ialah wafel strawberi ais krim! Wafel mungkin kelihatan terlalu masak, tetapi kami boleh jamin ianya adalah sempurna! Rangup di luar, dan lembut di dalam, air liur anda pasti meleleh!

 

Strawberi itu tidak manis, ia menjadikan gabungan keseluruhan dengan ais krim sebagai pencuci mulut yang SEMPURNA! Memang WAJIB CUBA!

Seafood Paella

 

Banyak pilihan makanan/minuman boleh didapati dalam menu mereka. Hidangan tandatangan seperti Kek Keju Bakar yang istimewa dan Salmon Bakar mesti anda dicuba! Kulit ikan yang segar dan sempurna dengan bahagian atas daging merah jambu yang siap dengan sayuran dan sos, anda akan menyesal jika anda tidak mencubanya.

 

Salmon Bakar mereka pasti lebih enak kalau mereka letak lebih banyak sos kerana ia boleh menjadi agak kering. Kami juga amat menggemari burger daging lembu Australia yang mereka gandingkan dengan salsa manis masam yang menakjubkan.

 

Kesimpulannya, pengalaman kami di sini amatlah puas dan kopi juga berkualiti tinggi. Kopi itu kuat tanpa rasa pahit. Namun, anda juga boleh buat permintaan dengan para barista supaya boleh menyesuaikan kopi itu dengan citarasa anda.

 

Jika anda peminat tegar kafe kelas tinggi dengan persekitaran yang baik dan kopi yang sedap, pastikan anda melawat tempat ini! 

The Bold Lab adalah salah satu Kota Bharu cafe yang kami syorkan. Kalau kami di Salaam Suites nak senaraikan cafe terbaik di Kota Bharu, cafe ini memang terletak dalam posisi top 5!

 

Kalau anda nak cafe hopping, jangan lupa singgah di cafe Drum and Desk juga!

The Bold Lab

PT 2497, Kg. Cherang, Jalan Abdul Kadir Adabi, Taman Kenangan, 15200 Kota Bharu, Kelantan
017-798 3868
Photo kredit: The Bold Lab

Cafe Kota Bharu yang anda WAJIB kunjungi:
Ayang Cafe
Drum and Desk
Shiro Yuki Kota Bharu

You don't have permission to register